Kymmendö koloni

I kollohuset på Kymmendö finns det sju sovrum, ett kök, ett rum med soffor och öppen spis där man bland annat har sångstund, en matsal, ett pingis- och pysselrum och en övre hall som fungerar som allrum. I allrummet kan man sitta och läsa, spela spel och där har man den gemensamma samlingen. I källaren finns en tvättstuga och en snickarbod. Kollot har utedass men det finns två duschar inomhus.

Nere vid bryggan finns en vedeldad bastu, optimistjollar, roddbåtar och kanoter. Vid bryggan brukar det håvas och fångas småfisk. Det finns dessutom två större båtar med motorer som vi kan använda vid utflykter. Ytterligare ett litet hus med två sovrum ligger på tomten.

Kymmendö har en omväxlande natur med eklundar, barrskog, berg och små sandstränder i några av vikarna. På mitten av ön finns åkrar och hagar. Kollot ligger vid vattnet, granne med en båtmack, restaurant och en liten affär. Det finns många fina och spännande utflyktsmål i närheten, badklippor, ett dagbrott och insjöar. Här på Strindbergs ö har det bedrivits kollo sedan 1934. Kymmendö ligger i den södra delen av Stockholms skärgård, ca 20 min båtresa från Dalarö.


Söderviken koloni

Huvudbyggnaden är en vacker tvåplansvilla som ligger på en höjd 100 meter från vattnet. Huset har sex sovrum, matsal och ett stort ljust rum med soffor framför en av husets vackra kakelugnar, här hålls de gemensamma samlingarna och man kan pyssla, spela spel, läsa och bygga med Lego eller Kapla. Köket har fullt modern utrustning och det finns duschar inomhus men utedass. Det finns också tvättstuga, snickarbod och pingisbord.

Den lugna viken ger möjlighet till bad och båtliv. Vid bryggan ligger de egna båtarna förtöjda och en vedeldad bastu finns strax intill. På den stora skärgårdsön kan man göra promenader och utflykter i skog och mark eller spela boll på bollplanen i närheten. På den stora hällen precis utanför huset kan man bygga vidare på kojan eller leka påven bannlyser. Ett par hundra meter bort ligger ett personalhus med tre bäddar. Söderviken byggdes 1915 som ett privat sommarställe och det har bedrivits kolloverksamhet här sedan 1936. Söderviken ligger på Ornö utanför Dalarö och hit tar det 20 min med båt.