Hur sover man?

Du som åker ut till en period för barn och ungdomar kommer att sova i ett rum tillsammans med två eller tre andra. Föräldrar som åker ut tillsammans med sitt/sina barn får ett eget rum.

Vad händer om man inte trivs eller längtar hem?

Det kan hända att det kommer dagar och stunder då man längtar hem eller har bråkat med någon och känner sig ledsen och arg. De vuxna på perioden kommer att finnas där för att stötta dig att reda ut konflikter, ta kontakt med andra, om du behöver prata, känner dig ledsen eller längtar hem. Vi hoppas att vi ska kunna hjälpa dig att stanna kvar under hela perioden. Att prata ofta med sina föräldrar och ta hjälp av de vuxna på kollo brukar hjälpa.

Får man ha mobil med sig?

På kollo har vi en vanlig telefon som föräldrarna ringer ut till kollo på. Man får ha med sig sin mobil och använda den som kamera och för att lyssna på musik. Vi vill att du lämnar SIM kortet hemma. Tanken är att vi är på kollo för att göra saker tillsammans och prova att göra på andra sätt än vi är vana vid. Känner man att man vill ha självsamhet så kan man alltid läsa, skriva, rita, lyssna på musik eller något annat. Det kan kännas konstigt att åka ut på kollo utan att kunna blogga, sms:a eller spela dataspel men vår erfarenhet säger oss att ingen brukar sakna det – man har fullt upp med annat.

Vad gör man på kollo?

På kollo finns möjlighet att både ta det lugnt och exempelvis pyssla, rita, läsa tidningar, bygga med Lego och lyssna på musik och att göra aktiviteter som att åka på utflykt, leka burken, fiska, basta och bada. Mycket av det vi gör, gör vi tillsammans med det finns också tid att vara med sig själv.

Vad behöver jag ha med mig?

Det mesta finns ute på kollo; tidningar, spel, fiskespön och uteleksaker. Det kan vara bra att ha med sig Ipod eller likande så du kan lyssna på musik, egna böcker och brevpapper. Ta inte med dig saker som du är lite extra rädd om. Här kan du ladda ner ett förslag på utrustningslista.

Kan man komma tillbaks till kollo flera gånger?

Ja, det händer att man åker ut till kollo ett andra år, prata med din behandlare om du vill göra en ny ansökan till kollo. Det kan vara bra att komma ut ett andra år och få en chans att träna ännu mer på det man vill bli bättre på. Det är många som söker till kollo så det är inte säkert att man kan få en plats ett år till.

Kostar det något att åka på kollo?

Nej, kollo kostar ingenting för vare sig BUP eller familj. Kollovistelsen betalas av Landstinget.